Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind sistemele alternative de solutionare a litigiilor pentru consumatori (ADR), pe baza careia Comisia va elabora o propunere legislativa.

Scopul este acela de a consulta partile interesate (autoritatile nationale -inclusiv autoritatile de reglementare, centrele europene de consumatori si ONG-urile) cu privire la dificultatile identificate si modalitatile prin care s-ar putea imbunatati utilizarea ADR in cadrul UE. De asemenea, consultarea ofera partilor interesate posibilitatea de a completa datele colectate de catre Comisie pana in prezent.

Sistemele alternative de solutionare a litigiilor (Alternative Dispute Resolution -ADR) sunt o modalitate de solutionare a litigiilor in afara instantei oferind solutii ieftine, simple si rapide pentru consumatori. Sistemul ADR reprezinta o modalitate prin care se poate usura povara solutonarii de catre sistemul judiciar a numeroaselor litigii in care sunt implicati consumatorii. Pentru comercianti, ADR poate fi un instrument pentru mentinerea reputatie in afaceri si pastrarea increderii clientilor.

ADR ofera avantajele unei abordari flexibile fiecarei probleme si permite consumatorului sa obtina despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a unei practici incorecte a unui comerciant.

Aceasta modalitate presupune solutionarea unei dispute prin interventia unei terte parti. Terta parte poate propune sau impune o solutie sau pur si simplu aduce partile impreuna pentru a le ajuta in gasirea unei solutii.

In Europa exista mai mult de 750 de sisteme ADR, extrem de diverse pe teritoriul UE. Finantarea sistemelor alternative de solutionare a litigiilor poate fi privata (de exemplu de catre comercianti) publica sau o combinatie a ambelor.

Partile interesate si autoritatile publice sunt invitate sa raspunda la intrebarile Comisiei.

Materialul consultativ poate fi gasit la: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca/adr_consultation_18012011_en.htm

Comentarii scrise pot fi trimise prin e-mail la: sanco-consumer-adr@ec.europa.eu Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau pe adresa: European Commission Consultation on ADR Directorate-General Health and Consumers, Avenue de Bourget 1-3, B-1140 Brussels (Evere), Belgium

Sursa: Infolegal