Comisia Europeana a lansat in data de 11 ianuarie o consultare publica cu privire la concluziile Raportului de evaluare a aplicarii Directivei 2004/48/CE privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in statele membre, care sa sprijine evaluarea Comisiei referitoare la revizuirea actului normativ.

Potrivit Comisiei (COM), obiectivul consultarii este acela de a colecta punctele de vedere ale celorlalte institutii europene, statelor membre, cetatenilor si altor parti interesate cu privire la concluziile reflectate in acest Raport. Scopul principal al acestei consultari este verificarea informatiilor furnizate in Raport si identificarea unor aspecte suplimentare care ar trebui abordate in contextul eventualei revizuiri a Directivei.

Principala concluzie desprinsa in urma acestei prime evaluari a Directivei este ca aceasta a avut un impact pozitiv considerabil asupra protectiei drepturilor de in Europa.

Raportul COM arata ca de la adoptarea si implementarea acesteia s-au realizat progrese remarcabile, dar a fost subliniat si faptul ca anumite dispozitii ale Directivei au dat nastere la interpretari si aplicari diferite in statele membre.

Conform Raportului, in ciuda imbunatatirii generale a procedurilor menite sa asigure respectarea drepturilor de proprietate, volumul si valoarea financiara a incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala sunt alarmante. Unul dintre motive este, potrivit Raportului citat, cresterea fara precedent a posibilitatilor de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala oferite de internet, factor care nu a fost luat in calcul in momentul elaborarii Directivei.

COM considera ca alte aspecte care ar putea necesita o atentie speciala sunt utilizarea masurilor provizorii si asiguratoare, cum sunt ordinele judecatoresti, procedurile pentru strangerea si conservarea dovezilor (inclusiv relatia dintre dreptul la informare si protectia vietii private), clarificarea semnificatiei diverselor masuri corective, inclusiv costurile distrugerii si calcularea daunelor.

Executivul Uniunii Europene este de parere ca protectia adecvata a drepturilor de proprietate intelectuala este fundamentala pentru stimularea inovarii si a culturii intr-o economie competitiva, generatoare de profit si bazata pe cunoastere. De asemenea, Raportul subliniaza faptul ca incalcarile drepturilor de proprietate intelectuala cauzeaza prejudicii economice majore. Un numar semnificativ de produse care incalca aceste drepturi reprezinta la acest moment o reala amenintare la adresa sanatatii si sigurantei consumatorilor. Pentru a contracara aceste aspecte negative, COM isi reafirma in Raport preocuparea pentru mentinerea unei colaborari eficiente cu actorii angrenati in domeniul proprietatii intelectuale.

Sursa: Infolegal

In acest scop, partile interesate sunt invitate sa trimita observatiile lor Comisiei Europene pana la 31 martie 2011.