Lovitura puternica pentru romanii care au credite in franci elvetieni. Valuta a inregistrat un nou record, fiind cotata la 3,42 lei pentru un franc. De la inceputul anului pana acum, ratele s-au scumpit cu 20%, iar in ultimii patru ani cu 65%.
Mii de romani s-au lasat sedusi de creditele ieftine in franci elvetieni, ignorand riscul valutar. Acum, moneda exotica a devenit cosmarul multor romani.
Spre exemplu, daca la inceputul anului 2007, un franc elvetian se vindea cu 2 lei, patru ani mai tarziu, cotatia a sarit de 2,8 lei. Necazul e ca si de la inceputul anului pana acum, cursul francului elvetian a crescut la 3,42 de lei. Vorbim de cotatia record inregistrata astazi, cu 20 la suta mai mare fata de prima zi valutara din acest an.
Daca ne uitam la rate vedem ca efortul romanului cu un astfel de credit a crescut consistent. Spre exemplu, la o rata de 200 de franci elevetieni pe luna, platea la inceputul lui 2007 doar 415 lei. Valoarea a crescut cu 65 la suta pana in prezent. Astfel, cine si-a platit astazi rata de 200 de franci a scos din buzunar cu 269 de lei in plus. Nu am luat insa in calcul si majorarea dobanzilor la aceste credite. Si cum criza a redus veniturile romanilor, restantele la creditele in franci au crescut de aproape 5 ori in acest an, depasind 155 de milioane de euro.
Creditele in franci elevetieni reprezinta 13% din totalul imprumuturilor populatiei
Sursa: www.realitatea.net