Legea autismului, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, e doar o arma pentru a ataca statul in instanta
Cand primele proiecte legislative pe tema autismului au fost depuse la Senat, parintii copiilor autisti au crezut ca s-a spart gheata din sistem si copiii lor vor putea beneficia, in sfarsit, de servicii de terapie, de programe de invatamant adaptate si de centre pentru cei trecuti de 18 ani, care nici macar nu sunt recunoscuti ca autisti.
Formele initiale ale legilor vorbeau chiar despre decontarea terapiilor comportamentale, singurele care dau rezultate evidente in cazul copiilor cu tulburari din spectrul autist (TSA).
Nimeni nu s-a gandit ca, odata intrata in circuitul comisiilor parlamentare, legea ar putea suferi asemenea mutilari. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au pus, neoficial, o conditie perversa: legea nu va trece daca nu va fi eliminat articolul privind decontarea terapiilor. S-a preferat termenul indulcit de acces liber la serviciile integrate ce urmau a fi asigurate de stat, de parca in Constitutia Romaniei nu ar fi prevazut acest drept fundamental la articolul 34. Iata cum suna acum articolul 4, paragraful 2 al Legii 151, publicata in Monitorul Oficial (MO) in iulie 2010:

Sursa: Jurnalul National