Doar Irlanda, Spania, Ungaria si Marea Britanie au valori mai mari la deficitul de refinantare a creditelor imobiliare, decat cele ale Romaniei.

Deficitul de refinantare este cea mai mare provocare pe multe piete internationale de real estate. Romania nu face exceptie de la aceasta regula, fiind in lista tarilor cu cea mai mare expunere la deficitul de refinantare a creditelor ajunse la maturitate. Acest decalaj este definit ca diferenta dintre soldul imprumuturilor ga­rantate cu proprietati comerciale care vor ajunge la maturitate si fondurile dispo­ni­bile pentru refinantarea acestora.

„Problema cu care se confrunta seg­men­tul investitiilor imobiliare din Roma­nia este lichiditatea scazuta. Intr-o piata in care s-a atins cu dificultate cifra de 250 de milioane de euro tranzactii, convertirea in numerar a garantiilor imobiliare ale im­pru­muturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decat sa adanceasca deficitul de refinantare, respectiv diferenta dintre va­loarea imprumuturilor si valoarea asetu­rilor care le garanteaza, accentuand pre­siunea asupra valorii de piata a celor din urma“, sustine Cristian Ustinescu, Invest­ments Director la DTZ Echinox.

Sursa: Financiarul