Majoritatea populatiei crede ca fenomenul coruptiei a crescut in ultimii cinci ani. Aproape trei sferturi dintre romani cred ca fara mita sau trafic de influenta nu poti reusi in Romania, cam acelasi procent solicitand camere de supraveghere pe masinile de politie.
Trei sferturi (75%) dintre romani cred ca in ultimii 5 ani a crescut coruptia in Romania, 6% cred ca s-a redus iar 13% ca nivelul coruptiei nu s-a modificat. Procentul celor care cred ca ar fi crescut coruptia este mai redus in randurile tinerilor, bucurestenilor, minoritatilor nationale, persoanelor cu studii superioare.

13% dintre romani spun ca au dat mita in ultimele 12 luni in timp ce 80% nu au oferit. Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice, arata studiul. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni.

Aproape trei sferturi (73%) din populatia tarii crede ca nu poti reusi in Romania fara sa apelezi la mijloace mai putin legitime, cum ar fi, mita sau traficul de influenta in timp ce 27% cred ca se poate. Exista procente mai ridicate de “optimisti” printre cei cu venituri mari (peste 2500 RON pe luna pe gospodarie), de alta etnie decat romana, dar si cei cu veniturile cele mai mici (sub 600 RON).

Sursa: www.realitatea.net