Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede in articolul 29 ca „persoana agentului diplomatic este inviolabila” si ca diplomatul „nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune”. Potrivit articolului 29 din Conventie, la care Federatia Rusa este parte, la fel ca si Romania: „Persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale.
Statul acreditar (n.red.: statul in care diplomatul este acreditat sa isi desfasoare misiunea) trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale”.
Potrivit regulilor de drept diplomatic si consular, in cazul in care este declarat persona non grata, diplomatul are la dispozitie un anumit interval de timp pentru a parasi statul pe al carui teritoriu se afla iar dupa expirarea acestei perioade isi pierde privilegiile si imunitatile prevazute in Conventie.
Printre imunitatile si privilegiile de care se bucura membrii corpului diplomatic figureaza si imunitatea de jurisdictie penala. Potrivit articolului 31 din Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, diplomatul se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar. De asemenea, potrivit Conventiei, agentul diplomatic nu este obligat sa depuna marturie.
Sursa: www.mediafax.ro