Asociatia Romanilor din Italia solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, pentru a-si completa stagiul de cotizare.
“Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci”, sustine ARI, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
Asociatia sustine ca a mai cerut acest lucru de doua ori in trecut – in 2004 si in 2009, printr-o scrisoare adresata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si presedintilor comisiilor de Munca si Egalitate de sanse din Parlamentul Romaniei. “Ministerul Muncii ne-a raspuns anul trecut ca nu se poate, intrucat nu exista temei legal pentru plata retroactiva. Noi tocmai asta cerem, sa se gaseasca o baza legala pentru ca romanii sa-si completeze anii de pensie. In raspunsul ministerului din 2009 se spunea: «Unul dintre principiile pe baza caruia se organizeaza si functioneaza sistemul public de pensii este principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii. In prezent, nu exista temei legal pentru plata retroactiva a contributiilor de asigurari sociale pentru perioadele anterioare datei incheierii unui contract de asigurare sociala»“, se arata in comunicat.

Sursa: www.mediafax.ro