“Efectul de runda intai va fi undeva la 3%. Specialistii nostri vorbesc de 2,9%, adica o transmitere de 75% din scenariu de baza, pentru ca exista un deficit pronuntat de cerere si faptul ca piata taraneasca este in mare parte nefiscalizata. Estimam efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar asa de optimisti”, a spus Isarescu.
El a explicat ca, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA va fi undeva la 4%.
Vorbind despre evolutia din trimestrul doi, Isarescu a aratat ca preturile administrate si-au accentuat majorarile in acest trimestru, la medicamente in mod substantial. De altfel, el a mentionat preturile administrate si printre incertitudinile viitoare privind evolutia inflatiei.
El a precizat ca o ajustare sensibila a avut loc si la serviciile libere, in special telefonia, unde exista o rapiditate extraordinara cand “se simte” o anumita depreciere a cursului.
Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.
 

Sursa: www.mediafax.ro