Potrivit lui Biris, cei platiti pe drepturi de autor sau pe PFA, care nu se incadreaza in categoriile exceptate, vor trebui sa plateasca pana la 25 august contributii la asigurari sociale, somaj si sanatate in total 16,5% din venitul net (venituri minus cheltuieli), fara ca venitul net sa poata depasi 5 salarii medii.
Printr-un ordin al ministrului Muncii, care va aparea in curand, vor fi publicate cele doua formulare, pe care trebuie sa le completati pentru a face platitile cerute de lege.

 Pana la data de 15 mai a anului viitor trebuia sa declarati venitul net obtinut. Aveati dreptul la o cota de cheltuieli forfetare de 40%, deci impozitul datorat era, de fapt, 9,6%. Cum vi s-a retinut 10%, diferenta este de de 0,4%, iar Fiscul trebuia sa vi-i dea inapoi.
Astfel, pe net ajungeati sa castigati 904 lei lunar. 
De la 1 iulie 2010, lucrurile se schimba semnificativ. Platitorul de drepturi de autor va opreste in continuare 10% , dar, ca autor, va trebui sa declarati si sa platiti lunar contrubutii sociale de 16,5%, din care 10,5% CAS, 0,5% la somaj, 5,5% CASS – sanatate, calculate la venitul net, care acum nu mai este 60% din brut, ci 80% deoarece cota de cheltuieli forfetare vi se diminueaza de la 40% la 20%.

Sursa: http://www.incont.ro/job-uri/circa-650-000-de-romani-platiti-pe-drepturi-de-autor-sau-pfa-trebuie-sa-plateasca-pana-pe-25-august-contributii.html