De la 1 august 2010, Ministerul Sanatatii va derula, pe o perioada de 3 ani,  proiectul „Cunostinte de utilizarea calculatorului si informatica medicala pentru cresterea adaptabilitatii asistentelor medicale din spitalele din Romania”, proiectul avand o valoare totala de 10,6 miliarde.
Astfel, 4000 de asistente medicale din 400 de spitale din toata tara, cu sau fara cunostinte de baza in operarea calculatoarelor, vor fi instruite in vederea obtinerii certificatului ECDL (European Computer Driving Licence).
Mai mult, alte 400 de asistente medicale (cate una din fiecare spital), de data asta cu competente de utilizare a computerelor si cunostinte de informatica medicala, vor fi pregatite in scopul constituirii unei retele de formatori. Aceasta va avea rolul, si dupa incheierea Proiectului, de a monitoriza, in timp real, stadiul procedurilor informatizate utilizate de personalul mediu din spitale si de a identifica, evalua si raporta nevoile de instruire ale acestora pentru cresterea permanenta a adaptabilitatii. Raportarile vor sta la baza strategiilor si programelor de instruire elaborate ulterior de Ministerul Sanatatii.
Cunostintele de operare a calculatorului reprezinta cerinte de baza pentru accesul la programele de instruire oferite de furnizorii de echipamente medicale si tehnologii computerizate, iar utilizarea echipamentelor computerizate a devenit o activitate integrata practicii cotidiene a asistentelor din spitale.

Sursa: www.ms.ro