Potrivit unui comunicat, Avocatul Poporului a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolul I punctul 1 si a articolului II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Articolul I punctul 1 al ordonantei contestate prevede ca instantele pot acorda fostilor detinuti politici daune in valoare de maxim 10.000 de euro, rudelor de gradul I ale acestora maxim 5.000 de euro, iar descendentilor de gradul al II-lea maxim 2.500 de euro.
Totodata, articolul II din OUG 62 prevede ca noile reglementari sunt valabile in procesele in care nu s-a luat o decizie definitiva pna la intrarea in vigoare a ordonantei.
Argumentele de neconstitutionalitate invocate de catre Avocatul Poporului au vizat in esenta ca dispozitiile criticate din OUG 62 intra in contradictie cu articolele 16 alineatul (1), potrivit caruia “Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, articolul 115 alineatul (6), care arata ca  ”Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”, dar si articolul 1 alineatul (5) din Constitutie, potrivit caruia ”In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.
Sursa: www.realitatea.net