Comisia reia recomandari restante formulate in iulie 2009 in legatura cu abordarea pe prioritati a politicii de resurse umane si cu normele de implementare si studiile de impact privind cele patru noi coduri.
Executivul UE recomanda initierea unei analize independente a performantei sistemului judiciar si operarea modificarilor structurale necesare, inclusiv, daca este cazul, transferul magistratilor. “Romania ar trebui sa adopte, de asemenea, masuri imediate de reducere a dezechilibrelor din punct de vedere al capacitatilor prin extinderea transferului de posturi vacante intre circumscriptiile teritoriale si intre gradele de jurisdictie, precum si prin recurgerea pe scara mai larga la delegarea magistratilor in zone confruntate cu probleme acute in materie de resurse umane”, se arata in raport.
Comisia invita Romania sa ia masuri imediate pentru cresterea capacitatii Institutului National al Magistraturii (INM) in ceea ce priveste formarea initiala si continua si luarea de masuri in vederea garantarii unor standarde profesionale adecvate pentru toti noii magistrati, de exemplu prin extinderea cerintei de a promova examenul de capacitate la toate persoanele recrutate.
De asemenea, CE recomanda planificarea capacitatii INM in conformitate cu previziunile anuale privind nevoile de recrutare si de formare si luarea in considerare a unei revizuiri a competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin reducerea competentei de a judeca in prima instanta si prin limitarea judecarii in recurs la chestiunile de drept.
Sursa: www.mediafax.ro