Una dintre recomandarile din raport vizeaza corectarea Legii ANI in conformitate cu angajamentele asumate de Romania la data aderarii. Raportul recomanda Romaniei sa asigure unei contributii eficiente a ANI in prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin emiterea de decizii obligatorii in ceea ce priveste averile nejustificate pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni de natura disuasiva.
CE recomanda de asemenea Romaniei corectarea altor deficiente procedurale identificate in noua lege precum si promovarea mai departe a dezvoltarii ANI, mai ales prin amendamente la prevederile legale referitoare la Consiliul National pentru Integritate.
Astfel, primul dintre domeniile in care raportul mentioneaza ca CE invita Romania sa ia masuri imediate vizeaza “corectarea legii privind ANI in conformitate cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii”. Raportul privind MCV recomanda de asemenea “asigurarea unei contributii a ANI care sa fie in continuare eficienta in prevenirea si pedepsirea coruptiei prin pronuntarea de decizii cu caracter obligatoriu privind averile nejustificate pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive; corectarea altor deficiente procedurale identificate in noua lege; promovarea dezvoltarii in continuare a ANI, in special prin modificari ale dispozitiilor legislative privind Consiliul National de Integritate”.
Sursa: www.mediafax.ro