“In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului si Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat in sedinta de Guvern un memorandum pentru suspendarea sanctiunii, pentru ca este prima data cand aceasta legislatie se aplica in Romania. Va urma si o corespondenta cu CE, intrucat pentru unele companii nivelul penalizarii inseamna chiar si dublul cifrei de afaceri, si poate avea si impact social”, au declarat surse guvernamentale.
La pretul de 100 euro pe tona de CO2, stabilit in legislatia europeana in domeniu, toate companiile enumerate vor trebuie sa plateasca penalizari in valoare totala de 21,3 milioane de euro, din care 14,3 milioane de euro este aportul Oltchim.
Sursele citate au precizat ca aceste companii au returnat Registrului National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera toate certificatele, dar abia in luna mai, dupa expirarea termenului legal, respectiv 30 aprilie.
De asemenea, toate cele 13 companii au fost amendate, dar inca nu achitat sumele, au mai spus sursele.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera unei companii dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.
Prin planul national de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companie primeste anual un numar de tone de emisii poluante pe care le poate lansa in atmosfera, pentru care primeste certificate.
Sursa: www.mediafax.ro