Autorii documentului constata “o tendinta catre pedepse mai severe si catre o scadere a numarului de pedepse cu suspendare” in dosarele instrumentate de DNA, insa modelul, regasit la nivelul primei instante, nu se mentine si la nivelul hotararilor definitive, unde ramane valabila tendinta de a impune pedepse mici si cu suspendare.
Raportorii CE amintesc de recomandarile formulate in iunie 2009 de un grup de lucru mixt cu privire la inconsecventele si clementa pedepselor in cazuri de coruptie. Ei sustin ca “s-au luat unele masuri, insa acestea nu sunt inca puse efectiv in aplicare”.
Pe de alta parte, CE afirma ca procesele “raman de lunga durata”, iar impotriva unor politicieni cunoscuti “nu au fost pronuntate inca decat putine hotarari in prima instanta”.
CE critic si faptul ca exceptiile de neconstitutionalitate “continua sa intarzie” judecarea cauzelor de coruptie la nivel inalt, amintind despre proiectul “micii reforme” a sistemului judiciar, care “asteapta sa fie adoptat in Parlament”.
Sursa: www.mediafax.ro