Din cele 373 de unitati sanitare cu paturi, un numar de 323 au fost transferate pana pe 15 iulie catre autoritatile locale.
Astfel, 86,59% dintre spitale au fost deja descentralizate.

In 24 de judete procesul de descentralizare a fost incheiat. Toate unitatile din Alba, Bihor, Bistrita-Nasasud, Botosani, Brasov, Braila, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Salaj, Suceava, Teleorman, Tulcea si Municipiul Bucuresti au fost preluate de catre primarii sau consiliile judetene, dupa caz.
Pana la sfarsitul lunii toate cele 373 unitati ar trebui sa fie preluate de catre autoritatile locale.
Cseke Attila, ministrul Sanatatii considera ca sunt putine autoritatile locale care nu doresc sa se implice in activitatea medicala din comunitatea pe care o conduc. Ministrul crede ca atunci cand se va trage linie va ramane nepreluat un numar mic de unitati sanitare.
Fiecare spital nepreluat va fi spus unei analize in ceea ce priveste activitatea si necesitatea furnizarii de servicii catre comunitatea din zona, si se va decide, individual, pentru fiecare unitate in parte,  posibilitatea mentinerii in structura MS, a transformarii in unitate medico-sociala, camin de batrani etc., sau chiar a inchiderii acestuia, in functie de specific.

Sursa: www.ms.gov.ro