Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14%, care ar creste cu 20% valoarea fondului, in acest sens Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii pregatind un proiect de act normativ, a declarat miercuri directorul CNAS, Adina Geana.
“Daca s-ar accepta aceasta crestere a contributiei, atunci valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) ar creste cu 20%”, a declarat Adina Geana, la seminarul “Pana unde trebuie sa investeasca statul in Sanatate si de unde ar trebui sa intervina investitorii privati?”, organizat de Ziarul Financiar.
Adina Geana a mai spus ca din cei 21 de milioane de locuitori, 11,6 milioane sunt scutiti de la plata contributiei la FNUASS si doar 4.100 platesc. Dintre cei exceptati, multi sunt copii, categorie care consuma foarte multe servicii medicale.
“Banii in 2010 vor fi repartizati catre toate sectoarele in limita fondurilor existente. Am preconizat o colecta de 1,4 miliarde de lei pe luna. In primele trei luni, ianuarie-martie, am colectat lunar cate 1,1 miliarde de lei, iar in aprilie 0,9 miliarde de lei. Avem practic voie sa utilizam bani, dar nu ii avem. Necesarul ar fi de 1,7 miliarde de lei pe luna” , a explicat Adina Geana la semniarul organizat de Ziarul Financiar.

Sursa: www.mediafax.ro