Codul Muncii ar trebui modificat pentru ca firmele sa poata concedia mai usor angajatii incompetenti, considera avocatii si consultantii de profil.
Daca sunt nevoiti sa faca disponibilizari pentru reducerea costurilor, angajatorii ar trebui sa se uite mai intaI la performanta angajatilor si sa nu ia in considerare criteriile sociale reglementate prin Codul Muncii, spun avocatii si consultantii specializati pe relatiile de munca.

„In momentul de fata, contractul colectiv la nivel national prevede obligativitatea aplicarii crieriilor sociale in cazul procedurilor de concediere. Daca pe doua pozitii identice exista doi angajati diferiti, iar unul trebuie concediat angajatorul trebuie sa-l pastreze pe cel care se incadreaza in criteriul social in detrimentul celuilalt, care poate este mai performant”, sustine Anca Grigorescu, avocat partener la casa de avocatura bpv Grigorescu, specializata in dreptul muncii sI drept fiscal.
Cele mai des intalnite situatii in care se aplica criteriul social in detrimentul criteriuliui performantei sunt cele in care angajatul respectiv are copii sau rude in intretinere, mai are cativa ani pana la pensionare sau sotia/ sotul se afla in aceeasi situatie.
„Criteriile sociale sunt importante, dar performanta ar trebui sa aiba o pondere semnificativa in procedura de concediere”, este de parere Silvia Radu, governmental programs executive in cadrul IBM Romania.

Sursa: www.zf.ro