În sediul Academiei Ungare de Ştiinţe din Budapesta a început summit-ul organizat de Comisia Europeană, consacrat elaborării strategiei dezvoltării macroregiunii europene „Dunărea”, la care participă lideri din 14 state, România fiind reprezentată de Premier.

La summit-ul din Budapesta participă şefii de Guvern din statele făcând parte din macroregiunea europeană „Dunărea”, nou constituită pe modelul macroregiunii baltice: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

La conferinţă participă şi Cehia şi Slovenia, ţări care se consideră ca făcând parte din spaţiul economic dunărean.

Printre participanţi se află cu statut de invitaţi şi ţări din afara Uniunii Europene: Croaţia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi Moldova.

Scopul summit-ului este să fie făcuţi primii paşi pentru elaborarea strategiei dezvoltării macroregiunii „Dunărea”, proiect aprobat de Consiliul şefilor de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene în iunie 2009, la iniţiativa României şi Austriei.

Strategia macroregiunii dunărene vizează implementarea unor politici comune a statelor riverane de dezvoltare a transportului fluvial şi feroviar, a infrastructurii industriale ecologice din Valea Dunării, a turismului, de prezervare a resurselor de apă potabilă, devenite din ce în ce mai preţioase şi periclitate în urma încălzirii globale.

Totodată, strategia macroregiunii „Dunărea” trebuie să întărească şi coeziunea şi solidaritatea regiunilor dunărene, caracterizate de o dezvoltare extrem de inegală.

Ea are drept scop protejarea ecosistemului dunărean, prezervarea florei şi faunei marelui fluviu, ţinând seama de faptul că Dunărea este una din cele zece mari cursuri de apă ale planetei care sunt cele mai periclitate.

În alocuţiunea sa, Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici Regionale a declarat că Strategia „Dunărea” are drept obiectiv ameliorarea calităţii vieţii a 150 de milioane de oameni.

De partea sa, premierul ungar, Gordon Bajnai a afirmat că Ungaria resimte o răspundere deosebită pentru succesul elaborării Strategiei „Dunărea”, deoarece ea este proiectată a fi adoptată de Uniunea Europeană în martie 2011, atunci când tocmai Budapesta va deţine preşedinţia în exerciţiu a Uniunii Europene.

Sursa: http://www.rfi.ro