IGP a declanşat, la începutul acestui an, o operaţiune la nivel naţional, poliţiştii confiscând în medie 10 pistoale sau puşti pe zi, împreună  cu cartuşe de diferite tipuri şi calibre.

Potrivit poliţiştilor de la Direcţia Arme şi Muniţii, cei mai mulţi dintre cei prinşi au arme neletale, pistoale cu aer comprimat sau cu gaz, pentru care însă e nevoie de permis port-armă.

O altă categorie este cea a armelor de vânătoare modificate artizanal sau introduse în ţară ilegal. De regulă armele sunt aduse din ţări europene precum Bulgaria, Spania sau Italia. Cei mai dornici să se înarmeze sunt tinerii sau bărbaţii sub 50 de ani, deşi au existat şi cazuri de femei de la care s-au ridicat arme de foc deţinute ilegal.

Potrivit IGP, la Registrul Naţional al Armelor erau înregistraţi anul trecut peste 68.000 de deţinători de arme letale, care aveau aproape o sută de mii de astfel de arme. Dintre acestea, cele mai multe sunt armele de vânătoare – 83.000. Alte 10.000 sunt arme de tir, folosite de antrenori şi sportivi. O categorie specială sunt armele de apărare şi pază.

Aproape 800 de astfel de arme sunt deţinute de o categorie privilegiată, din care fac parte demnitari, parlamentari, poliţişti, militari de carieră şi magistraţi. Acelaşi registru arată că peste 32 de mii de români deţin arme aşa-zis neletale.

Condiţii pentru deţinere arme letale

– dovadă că solicitantul este apt psihologic şi medical;

– să nu fi săvârşit vreo infracţiune cu intenţie cu o pedeapsă mai mare de un an;

– dovada locului de depozitare a armei în condiţii de siguranţă;

– pentru arme de vânătoare se cere dovada apartenenţei la o asociaţie de profil;

– pentru armele de tir, dovada calităţii de sportiv sau antrenor;

– pentru arme cu glonţ, dovada calităţii de demnitar, diplomat, magistrat sau militar;

– absolvirea unui curs de iniţiere în arme şi muniţii.

Condiţii pentru deţinere arme neletale

– dovadă că solicitantul este apt psihologic şi medical;

– să nu fi săvârşit vreo infracţiune cu intenţie cu o pedeapsă mai mare de doi ani.

Sursa: http://www.gandul.info