Printr-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, UNJR şi-a exprimat nemulţumirea faţă de alegerea Floricăi Bejinaru în fruntea CSM, cerând demisia membrilor aleşi ai Consiliului.

„Ieri, 11.01.2010, Justiţia Română a primit o grea lovitură pentru istoria sa din 1989 până în prezent. Imaginea Justiţiei Române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus semnul colaboraţionismului cu securitatea, ca organe de represiune ale regimului comunist.

Doamna Florica Bejinaru este un judecător care a recunoscut ea însăşi colaboararea cu fostele structuri comuniste de represiune. Dincolo de caracterizarea acestei activităţi ca nefiind poliţie politică, dincolo de constatarea de către o instanţă de judecată a faptului că această activitatea de colaborare nu constituie o incompatibilitate cu funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Florica Bejinaru nu are moralmente dreptul de a conduce forul ce trebuie să fie  garantul independenţei justiţiei.

În acest context, UNJR reaminteşte că în anul 2006 instanţele de judecată au început procedura de revocare a doamnei judecător Bejinariu Florica din funcţia de membrul al CSM tocmai pentru faptul că a fost dovedită ca şi colaborator al securităţii comuniste.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi manifestă consternarea  faţă de alegerea în funcţia de preşedinte al CSM, forumul reprezentativ al justiţiei din România, a doamnei judecător Florica Bejinaru. Totodată, UNJR consideră că această alegere a fost facilitată de existenţa unei proceduri netransparente pentru alegerea membrilor CSM, în sensul că anunţarea candidaturilor pentru funcţiile de conducere ale Consiliului nu este făcută în timp util, pentru ca întregul corp al magistraţilor să fie informat în legătură cu persona candidaţilor şi programul acestora.

O justiţie independentă este o în primul rând o justiţie demnă şi curată, ce îşi recunoaşte şi îşi asumă greşelile trecutului. Aceasta este justiţia pe care actualul Consiliu Superior al Magistraturii nu o reprezintă, motiv pentru care, Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania consideră demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii  o obligaţie morală a acestora faţă de corpul magistraţilor.

Jud. Dana Gîrbovan
Preşedinte UNJR”

Sursa:UNJR