CSM a emis un comunicat pentru clarificarea procedurii desfăşurate la şedinţa Plenului  din 11 ianuarie pentru alegerea preşedintelui CSM, în vederea unui corecte informări a opiniei publice şi pentru eliminarea oricăror suspiciuni sau controverse legate de transparenţa manifestată de către Consiliu.

„Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a desfăşurat în data de 11.01.2010 în prezenţa celor 19 membri ai Consiliului. Pentru a se hotărî asupra punctului 2 de pe ordinea de zi – alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii a fost necesar votul majorităţii membrilor prezenţi, potrivit legii (majoritatea însemnând votul valabil exprimat de 10 membri).

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi-au depus candidatura următorii membri: doamna Florica Bejinaru – judecător al Tribunalul Mehedinţi; domnul Liviu Dăscălescu – procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi doamna Ana Cristina Lăbuş – judecător al Tribunalul Iaşi.

În primul tur de scrutin voturile exprimate în favoarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii au fost următoarele:

– pentru alegerea doamnei judecător Florica Bejinaru – 9 voturi;

– pentru alegerea domnului procuror Liviu Dăscălescu – 6 voturi;

– pentru alegerea doamnei judecător Ana Cristina Lăbuş – 4 voturi.

În următoarele tururi de scrutin au intrat doar primii doi membri, care au întrunit numărul cel mai mare de voturi pentru a fi aleşi în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Deoarece hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se iau cu votul majorităţii membrilor prezenţi, potrivit legii (majoritatea însemnând votul valabil exprimat de 10 membri), s-au organizat încă 3 tururi de scrutin.

În turul cinci de scrutin şi ultimul, doamna judecător Bejinaru a obţinut 10 voturi valabil exprimate şi favorabile alegerii sale ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar domnul procuror Dăscălescu a întrunit 8 voturi valabil exprimate şi favorabile.

Constatând că există votul majorităţii membrilor prezenţi a fost desemnată în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii doamna judecător Florica Bejinaru, iar pronunţarea rezultatului alegerilor s-a făcut în şedinţă publică”.

Sursa: csm1909.ro