Executivul a decis efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor pe întregul teritoriul României în perioada 12-21 martie 2011. Organizarea, efectuarea propriu-zisă, prelucrarea şi publicarea rezultatelor vor avea loc în perioada 2010-2013, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Actul normativ aprobat stabileşte o serie de activităţi pregătitoare pentru realizarea referendumului, şi anume:
– delimitarea teritoriului unităţilor administrativ-teritoriale în unităţi de recensământ;
– constituirea structurilor teritoriale de recensământ şi a secretariatelor tehnice;
– elaborarea metodologiei recensământului, precum şi a clasificărilor şi nomenclatoarelor care se vor utiliza la recensământ;
– tipărirea şi difuzarea în teritoriu a instrumentarului de recensământ;
– selectarea şi instruirea personalului angajat temporar la Institutul Naţional de Statistică şi la direcţiile judeţene de statistică, precum şi recrutarea şi instruirea personalului de recensământ (în total 121.000 de persoane);
– efectuarea unui recensământ de probă pentru testarea la scară redusă a întregului instrumentar de recensământ, în anul 2010.

Costul total al organizării şi desfăşurării recensământului este de aproximativ 200 milioane de lei, bugetul fiind defalcat pentru 4 ani: 2010-2013. „Prin acest act normativ nu au fost însă alocaţi bani pentru organizarea şi desfăşurarea recensământului, ci doar a fost stabilit bugetul”, a afirmat Ioana Muntean.

Acest recensământ este primul care va fi efectuat în spaţiul Uniunii Europene şi care are la bază cerinţele Parlamentului European (Regulamentul CE nr. 763/2008) şi Consiliului privind Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Potrivit acestor documente, ţările membre trebuie să deţină informaţii sigure referitoare la populaţia şi locuinţele din întregul spaţiu UE, primul an de referinţă fiind 2011.

Ultimul recensământ a fost realizat în România în anul 2002, în consecinţă este necesară colectarea de informaţii detaliate privind populaţia şi locuinţele pentru a sprijini diverse activităţi comunitare, dar şi pentru fundamentarea corectă a strategiilor, programelor şi măsurilor adoptate de către factorii de decizie.

Sursa: Guvernul României