Conferinţa de la Copenhaga asupra încălzirii globale s-a deschis luni, 7 decembrie. Ea va dura până pe 18 decembrie, iar principalii lideri mondiali şi-au anunţat venirea în capitala daneză în ultimele două zile. Cu o zi înaintea începerii lucrărilor, secretarul general al ONU a declarat că este optimist.

„Sunt optimist. Vom găsi, cred, un acord, iar acesta va fi semnat de toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ceea ce va însemna un moment istoric”, a declarat Ban Ki Moon.

Până acum, 105 şefi de stat şi de guvern au acceptat să participe la Conferinţa de la Copenhaga şi printre ei se află liderii a trei ţări aflate pe primele locuri în materie de poluare: este vorba despre preşedintele american Barack Obama, premierul chinez Wen Jiabao şi premierul indian Manmohan Singh.

Până acum, însă, lucrurile au rămas neclare şi probabil doar în ultimele zile ale lucrărilor se va putea afla care sunt angajamentele cifrate ale ţărilor care trebuie să reducă masiv emisiile de gaze cu efect de seră.

Pe lângă această problemă, persistă şi aceea a ajutorării ţărilor emergente şi a celor în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să poată să facă faţă încălzirii climatice şi să-şi adapteze economiile la schimbările care vor avea loc.

Un grup de 77 de state s-au coalizat în sânul unui grup, în principiu reticent la cererile ţărilor bogate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cert este că Naţiunile Unite cer zece miliarde de dolari anual în plus faţă de fondul actual pentru dezvoltare, astfel încât în următorii trei ani să se poată răspunde nevoilor urgente ale celor mai vulnerabile ţări în faţa schimbărilor climatice.

Sursa: www.rfi.ro