Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu, a fost primit de Primul Ministru, Emil Boc, pentru o întâlnire de lucru pe marginea problemelor urgente ale sistemului judiciar.

Ministrul JLC a prezentat patru probleme structurale ale sistemului judiciar, constând în arieratele decurgând din hotarâri care recunosc drepturi salariale, legislatia incoerenta privind salarizarea în sistemului judiciar, dezechilibrele în salarizarea în sistem, instabilitatea resurselor umane provocata de spectrul pensionarii simultane a unui numar mare de magistrati.

Potrivit ministrului Predoiu, drepturile restante câstigate de magistrati în instanta sunt de aproximativ 300 de milioane de euro, suma ce reprezinta 51% din bugetul alocat justitiei. De altfel, la întâlnire era asteptat si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, însa acesta nu a fost prezent. În schimb, seful executivului l-a mandatat pe ministrul justitiei sa identifice împreuna cu Ministerul Finantelor solutiile tehnice pentru realizarea cheltuielilor prevazute în Legea bugetului de stat pentru Ministerul Justitiei.

Ministrul JLC a prezentat mai multe seturi de solutii coordonate privind rezolvarea acestor probleme, plecând de la importanta sistemului judiciar pentru întreaga societate si a necesitatii concentrarii urgente din nou pe problemele Mecanismului de Cooperare si Verificare.

În opinia ministrului JLC, legislatia privind salarizarea în sistemul judiciar trebuie urgent corectata pentru a elimina dezechilibrele si conditiile de actionare în justitie a MJLC. De asemenea, ministrul JLC considera ca trebuie garantate conditiile de pensionare printr-un mesaj ferm din partea executivului si legislativului.

În ce priveste plata arieratelor, ministrul JLC apreciaza ca singura solutie este aceea de a reglementa situatia printr-un act normativ nou, care sa ofere solutii realiste si echitabile, discutate si pe cât posibil convenite în prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casatie si Justitie si asociatiile sindicale si profesionale ale salariatilor din sistem.

Ca o solutie pe termen scurt, ministrul JLC considera ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa îsi revizuiasca pozitia fata de cheltuirea de catre MJLC a fondurilor alocate acestuia prin Legea bugetului de stat nr. 18/2009 pentru cheltuieli de personal.

Mai mult, s-a stabilit invitarea conducerii CSM si a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si a federatiilor de grefieri, la o întâlnire de lucru cu ministrul justitiei si primul-ministru în saptamânile urmatoare. Întâlnirea a durat aproximativ doua ore, iar premierul Emil Boc a subliniat necesitatea ca toate sistemele institutionale ale tarii sa se plieze constrângerilor economice si financiare actuale.

Importanta sistemului judiciar si Mecanismul de Cooperare si Verificare cu Uniunea Europeana impun stabilitate legislativa si suport politic decisiv în directia reformelor.

De aceea, în cadrul întâlnirii cu Primul-ministru, ministrul JLC a mentionat importanta participarii sale în viitor la sedintele Coalitiei ori de câte ori se discuta probleme financiare sau care au impact în sistemul judiciar. Aceasta ar oferi ocazia membrilor Coalitiei sa fie informati direct de ministrul Justitiei despre problemele urgente sau pe termen lung din sistemul judiciar.

În zilele urmatoare, aceste întâlniri de lucru vor continua pe marginea pachetului de masuri propuse de ministrul finantelor, pâna la stabilirea solutiilor pentru rezolvarea arieratelor, a crizei de resurse umane, clarificarea regulilor privind salarizarea si a crearii conditiilor pentru stingerea fenomenului proceselor deschise Ministerului Justitiei de catre personalul din sistemul judiciar.