În cadrul monitorizarii permanente a pietelor, în vederea depistarii eventualelor practici anticoncurentiale, Consiliul Concurentei a efectuat o analiza privind vânzarea, respectiv valorificarea drepturilor de televiziune a meciurilor de fotbal.

 

Ca urmare, în baza rezultatelor analizei efectuate, în data de 15 aprilie 2009, Plenul Consiliului Concurentei a dispus declansarea, din oficiu, a doua investigatii.

Prima investigatie vizeaza posibila încalcare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 republicata si a art. 81 alin. (1) din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene de catre Liga Profesionista de Fotbal si membrii acesteia, respectiv de catre Federatia Româna de Fotbal si membrii acesteia cu privire la vânzarea în comun a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice.

Cea de a doua investigatie declansata are ca obiect posibila încalcare a art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, si a art. 81 alin. (1) din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene de catre Consortiul format din SC Antena 1 SA si SC RCS&RDS SA cu privire la valorificarea drepturilor de televiziune a meciurilor de fotbal din cadrul Campionatului României – Liga I, asa cum sunt aceste drepturi prevazute în contractul cu nr. 428/08.04.2008 – încheiat între Liga Profesionoista de Fotbal si consortiul format din SC Antena 1 SA si SC RCS&RDS SA.

Consiliul Concurentei este interesat în obtinerea observatiilor si opiniilor de la agentii economici terti (inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate), în legatura cu aceste doua investigatii.

Observatiile si punctele de vedere pot fi transmise prin fax la numarul 021 – 405.45.12, prin e-mail la adesa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin posta la adesa: Consiliul Concurentei, Piata Presei Libere nr.1, corp D1, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701, Oficiul Postal nr.33.

Mentionam ca, înca din anul 2004, autoritatea româna de concurenta a adoptat o politica de clementa, conform careia aceasta institutie poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii/documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor în care sunt implicati.