Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale din coalitia „Opriti codurile!” merg la Cotroceni pentru a-i cere presedintelui Traian Basescu sa medieze disputa cu autoritatile, pe tema noilor Coduri din justitie.

La nivel politic, controversa asupra procedurii de adoptare a Codurilor juridice se apropie de sfârsit. Cele doua partide s-au înteles sa faca, fiecare, un pas înapoi. Codurile penal si civil vor fi înaintate dezbaterii parlamentare, termenul de adoptare fiind reconfirmat, pentru 15 mai. Codurile de procedura, însa, vor fi în continuare obiect de studiu si de rectificare, în subcomisii, adoptarea lor putând avea loc în toamna.

Diferentele de opinie au aparut în urma declaratiilor politice, angajamentul presedintelui Basescu din ianuarie prevedea intrarea în dezbaterea Parlamentului, la 15 mai. Cu nici o luna înainte de termenul presedintelui, liderul PSD sustine ca o parcurgere si o informare obiectiva a publicului, asupra Codurilor juridice, este calea pe care o îmbratiseaza partidul sau. În plus, argumentul ca, de soarta adoptarii codurilor, se leaga calificativul raportului de tara, al Comisiei Europene, cade, deoarece nu se sustine, mai afirma presedintele PSD, Mircea Geoana.

Mircea Geoana: Consideram ca o dezbatere solida, în societate si în Parlament, reprezinta calea de urmat si asteptam, si din partea presedintelui Basescu, la întâlnirea cu aceasta coalitie, nuantarea pozitiei sale, el fiind cel care a impus si a sustinut ca acest termen este indispensabil pentru relatia noastra cu Uniunea Europeana, lucru dovedit a fi neadevarat.

PD-L, sustinator al variantei prezidentiale, crede ca e momentul ca PSD sa-si tina cuvântul dat.

Vasile Blaga, secretar general al PD-L: Ascultam cu mult interes noile puncte de vedere ale domnului Geoana. Sper sa nu le schimbe de pe o zi pe alta, daca vom ajunge si azi, la o concluzie, dar propunerile fata de data de 15 mai îi apartin.

Bruxelles-ul nu a cerut acceleratie maxima, în privinta Codurilor juridice, ci doar va la data de 1 ianuarie 2011, România sa aiba un corpus juridic nou, în concordanta cu normele si reglementarile juridice europene, o opinie împartasita si de Radu Nicolae, director de proiect la Centrul pentru Resurse Juridice.

Radu Nicolae: Atât reprezentanti de la Bruxelles, cât si reprezentanti din România ai Comisiei Europene au sustinut, si nu o data, ca adoptarea Codurilor, în acest termen, nu este o cerinta a Comisieie Europene. Deci, avem de-a face, aici, cu o încercare de manipulare a societatii civile, prin apelul la Comisia Europeana si la Uniunea Europeana. Nu tine de raportul de tara, adoptarea Codurilor, ci este o problema, în foarte mare masura, interna, a României.

ONG-urile cer consultare publica, înaintea trimiterii în Parlament, însa Radu Nicolae are o parere mai radicala, asupra elaborarii Codurilor juridice.

Radu Nicolae: Consultarea publica nu s-a realizat, asa cum prevedea legislatia în vigoare, atunci când Guvernul a trimis în Parlament, aceste coduri. Nu pot fi îndreptate, decât prin retransmiterea proiectelor, la Guvern, si reînceperea consultarii publice.

Câtiva senatori, care lucreaza pe Codurile juridice, din subcomisie, sustin ca foarte putine ONG-uri au venit cu propuneri sau amendamente. Cele mai multe stau pe margine si critica optiunile celor dintâi.

Radu Nicolae: Putem sa facem amendamente, dar asta nu înseamna ca procesul de consultare e unul real. Ne putem, poate, pune mintea la contributie, si chiar au facut câteva organizatii neguvernamnetale asta, si sugera anumite amendamente, dar asta nu înseamna ca avem de-a face cu un real proces de consultare, ci o cârpire, pe ultima suta de metri.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, mai spune ca, la discutiile din comisii, despre Codurile juridice, sunt invitati, în continuare, sa participe reprezentantii CSM, Parchetului, avocatilor, notarilor si tuturor ONG-urilor.

Victor Ponta: Cam asta a fost si cererea comisarului Barrot. A spus, daca reusim sa terminam cele doua coduri, sa le avem în Parlament, în aceasta sesiune, sa stabilim pentru Codurile de procedura un termen rezonabil, în cursul acestui an. Oricum, toate patru vor intra în vigoare, în mod normal, la 1 ianuarie 2011. Daca vor fi probleme în ceea ce priveste procedura, probabil ca vom merge pe ideea asumarii proiectelor de catre membrii comisiei, urmând sa refacem tot ceea ce tine de partea de consultare.

 

Sursa: Radio România Actualitati