650.000 de persoane si-au depus dosarul la Consulatul României de la Chisinau, pentru obtinerea cetateniei române – datele vin de la Ministerul Justitiei. Catalin Predoiu a declarat la TVR ca în sedinta de guvern din 15 Aprilie se va discuta despre chestiunea obtinerii cetateniei române de catre moldoveni.

Catalin Predoiu: Întâi am avut o discutie cu domnul prim-ministru Emil Boc si mi-a confirmat ca vom avea o discutie în guvern. Vom lucra asupra acestei chestiuni. Ca cifre pot sa va spun ca în anul 2008 noi am acordat cetatenia unui numar de aproximativ 5.000 de cetateni moldoveni care au solicitat redobândirea cetateniei. În acest an, pâna la acest moment, sunt solutionate în jur de 4.200 de cereri. Am o informatie – sper ca se verifica – în sensul ca la consulatul nostru de la Chisinau exista depuse un numar de 650.000 de dosare.

Facilitati pentru cetatenii moldoveni care doresc sa obtina cetatenia româna

Într-un interviu acordat Radio România Actualitati, secretarul de stat în minister, Alina Bica, sustine ca prin modificarea Legii cetateniei române nr. 21/1991, moldovenii pot deveni cetateni români mai usor si mai repede, adica în numai cinci luni. Daca modificarea e aprobata de Guvern, va fi marit si numarul de angajati din Directia „Cetatenie” din Ministerul Justitiei, tocmai pentru a grabi procedurile.

Alina Bica: Cetatenii moldoveni nu vor mai trebui sa se prezinte la interviul care era obligatoriu pentru toate categoriile de persoane ce doreau sa primeasca sau sa redobândeasca cetatenia. Va fi suficienta doar depunerea unui dosar cu actele prevazute de lege, respectiv declaratiile pe proprie raspundere cum ca nu au colaborat si nu colaboreaza cu servicii straine, de asemenea, ca nu au cazier. Prin modificare, în termen de cinci luni, autoritatile române sunt obligate sa verifice si sa proceseze aceste înscrisuri, urmând sa constate daca ei îndeplinesc sau nu conditiile legale sa primeasca cetatenia.

Întrebare: Înainte cât dura? Pentru ca moldovenii sunt foarte nemultumiti în aceasta privinta.

Alina Bica: Înainte dura pâna la un an. Într-adevar, pâna în anul 2006, procedura de acordare a cetateniei era una foarte greoaie, acordându-se doar zeci sau sute de cetatenii pe an. Problema este pentru cetatenii moldoveni care au depus cereri pe vechea procedura. De ce? Pentru ca acelor persoane le-au expirat înscrisurile, cum ar fi de pilda cazierul. Si practic, autoritatile române sunt obligate la acest moment sa refaca procedurile de redobândire a acestor înscrisuri. Ori, autoritatile moldovene coopereaza destul de greu cu noi în transmiterea acestor acte.

Întrebare: Secretarul de stat Alina Bica spune ca moldovenii pot obtine cetatenia româna mai rapid daca îsi depun actele direct la Directia „Cetatenie” din Ministerul Justitiei, adica la Bucuresti si nu la Consulatul de la Chisinau.

Alina Bica: Din câte cunoastem noi, dumnealor sunt undeva la nivelul anului 2005 cu înregistrarea si trimiterea acestor cereri catre Directia „Cetatenie” care functioneaza în cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti. Practic, daca cetatenii moldoveni ar veni si ar depune aceste cereri la Directia „Cetatenie”, procedura de înregistrare si de acordare a cetateniei se realizeaza cu o celeritate mult mai mare, deoarece directia de la Ministerul Justitiei este organizata si functioneaza pentru procesarea cu rapiditate si înregistrarea cu rapiditate a acestor cereri. Dat fiind faptul ca prin lege se solicita ca un cetatean moldovean sa depuna personal sau prin mandatar cererea, evident ca nu putem sa primim asemenea cereri prin posta la Directia „Cetatenie”. Nemultumirile cetatenilor moldoveni în raport cu Consulatul de la Chisinau nu ar trebui sa revina Ministerului Justitiei cu precadere, ci eventual Ministerului Afacerilor Externe.

 

Sursa: Radio România Actualitati si Radio France Internationale