Avizul nr. 11 (2008) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) în atentia Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind calitatea hotarârilor judecatoresti

  • EXTRAS din Avizul consultativ. Introducere generala 

1. Calitatea justitiei este o preocupare veche si constanta a Consiliului Europei, dupa cum atesta în special conventiile, rezolutiile sau recomandarile date sub egida Consiliului asupra mijloacelor de facilitare a accesului la justitie, îmbunatatirea si simplificarea procedurilor, reducerea suprasarcinii de lucru a instantelor si redirectionarea interventiei judecatorilor spre o activitate pur jurisdictionala.

2. În acest context si pentru a da curs prevederilor mandatului sau Consiliul consultativ al judecatorilor europeni (CCJE) a decis sa consacre avizul nr. 11 calitatii hotarârilor judecatoresti, care este o componenta majora a calitatii justitiei.

3. O motivatie si o analiza clare sunt cerintele fundamentale ale hotarârilor judecatoresti si un aspect important al dreptului la un proces echitabil. Art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (în continuare denumita CEDO), de exemplu, dispune obligatia statelor de a institui instante independente si impartiale si de a promova instaurarea procedurilor eficiente. Îndeplinirea acestei obligatii capata sens când are drept rezultat împuternicirea judecatorilor de a administra în mod just si corect justitia, atât în drept cât si în fapt, în avantajul strict al cetatenilor. O hotarâre judecatoreasca de mare calitate este cea care conduce la un rezultat bun – câta vreme judecatorul dispune de mijloacele necesare atingerii acestui scop – în mod echitabil, rapid, clar si definitiv.

4. În aceasta perspectiva, CCJE a subliniat deja ca independenta judiciara trebuie conceputa ca un drept al cetatenilor, enuntând în avizul sau cu nr. 1 (2001) ca aceasta independenta a judecatorilor “nu este o prerogativa sau un privilegiu acordat în interesul lor personal, ci le este garantata în interesul suprematiei dreptului celor cauta si cer dreptatea”. CCJE, în avizele sale din 2001, a formulat un anumit numar de sugestii care permit fiecarui sistem nu numai sa asigure justitiabililor un drept de acces la justitie ci si, prin calitatea hotarârilor pronuntate, sa faca în asa fel încât justitiabilii sa aiba încredere în succesul procesului judiciar.

5. Obiectul prezentului aviz nu este de a reanaliza principiul fundamental potrivit caruia aprecierea calitatii intrinsece a fiecarei hotarâri judecatoresti tine numai de exercitarea cailor de atac prevazute de lege. Acest principiu este o consecinta esentiala a garantiei constitutionale a independentei judecatorilor, conceputa drept una din caracteristicile majore ale statului de drept în societatile democratice.

6. CCJE a constatat ca judecatorii, având sarcina de a pronunta hotarâri judecatoresti de calitate, sunt în masura sa înceapa sa cugete asupra calitatii hotarârilor judecatoresti si sa defineasca factorii acestei calitati si conditiile evaluarii sale.

7. Indiferent de caracteristicile proprii fiecarui sistem judiciar si de practicile puse în aplicare de instantele diferitelor state, hotarârea judecatoreasca trebuie sa îndeplineasca un anumit numar de cerinte din care sa reiasa principii comune. Hotarârile judecatoresti au drept scop primordial nu numai solutionarea unui anumit litigiu asigurându-le partilor securitatea juridica, ci si, deseori, stabilitatea jurisprudentei pentru a evita aparitia altor litigii si a asigura pacea sociala.

8. Raportul doamnei GIULIANA CIVININI, pregatit pe baza raspunsurilor date de membrii CCJE la un chestionar3 evidentiaza o foarte mare diversitate de abordari ale statelor în privinta evaluarii si ameliorarii calitatii hotarârilor judecatoresti. El subliniaza de asemenea ca, daca modalitatile de apreciere ale acestei calitati depind de traditiile specifice ale fiecarui sistem judiciar, exista totusi în toate statele o dorinta comuna de a urmari îmbunatatirea conditiilor în care judecatorii trebuie sa-si pronunte hotarârile.

9. În prezentul aviz, prin “hotarâri judecatoresti” se înteleg hotarârile care statueaza asupra cauzelor sau problemelor specifice si care sunt pronuntate de instante independente si impartiale, în temeiul art. 6 al CEDO, în special:

• hotarâri pronuntate în materie civila, sociala, penala si în cea mai mare parte a problemelor administrative;

• hotarâri pronuntate în prima instanta, în apel sau hotarâri ale instantelor superioare si ale curtilor constitutionale;

• hotarâri provizorii;

• hotarâri definitive;

• hotarâri luate sub forma de sentinta sau de ordonanta, de instantele care statueaza în completul de judecata sau cu un singur judecator;

• hotarâri pronuntate cu sau fara posibilitatea de exprimare a opiniilor minoritare;

• hotarâri pronuntate de judecatorii specializati sau nespecializati sau de instante având componenta mixta (sistemul completului de judecata si al curtii cu juri).

 

Textul integral al Avizului poate fi accesat pe siteul Consiliului Superior al Magistraturii.