Prin Legea nr. 52/2009 a fost aprobata O.G. nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale

Legea aduce o serie de modificari si completari unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

Astfel, în ceea ce priveste Codul de procedura fiscala, se prevede ca statul este reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, prin ANAF si unitatile sale subordonate cu personalitate juridica; organul fiscal poate sa solicite si altor persoane înscrisuri pentru clarificarea starii de fapt fiscale a unui contribuabil; declaratiile fiscale pot fi depuse prin mijloace electronice.

Sunt operate, de asemenea, modificari si completari asupra O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, fiind unificate atât prevederile privind obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat, în sensul eliminarii scutirii nejustificate a persoanelor fizice autorizate de la aceasta obligatie, cât si plata prin intermediul automatelor  la toate livrarile de bunuri si la prestarile de servicii platite prin intermediul automatelor etc.

Alte modificari si completari privesc O.G. nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, introducându-se obligatia de a prezenta certificatul de cazier fiscal atât cu ocazia numirii de noi reprezentanti legali, cât si la cooptarea de noi asociati/actionari cu prilejul majorarii de capital social, de catre acestia; se majoreaza perioada de valabilitate a certificatului de cazier fiscal  de la 15 la 30 de zile; taxa de eliberare a certificatului de cazier fiscal se majoreaza de la 5 la 20 de lei.

Legea a fost promulgata pe data de 31 martie 2009 si a fost publicata în MO 224/2009.