Coalitia „Opriti codurile!” a dat în judecata Guvernul României si Ministerul Justitiei

Coalitia „Opriti codurile!”, formata din 23 de organizatii neguvernamentale, a dat în judecata Guvernul României si Ministerul Justitiei. Aceasta acuza cele doua institutii de încalcarea Legii transparentei în adoptarea proiectelor celor patru Coduri: civil, penal, de procedura civila si penala.

Georgiana Iorgulescu, directorul executiv a Centrului de Resurse Juridice: Noi atacam acum o procedura prealabila, care nu a fost îndeplinita din punctul nostru de vedere, si am intrat si pe fond, încercând sa explicam ca sunt si probleme grave pe fond. Dar ceea ce ne-a îndemnat pe noi la lupta a fost faptul ca nu s-a respectat Legea transparentei, în sensul ca trebuiau puse pe site-ul Ministerului Justitiei variantele finale ale Codurilor în acceptiunea initiatorului, astfel încât orice cetatean sa poata sa trimita comentarii, si ca nu s-au facut dezbateri pe aceste coduri. Trebuie ca fiecare cod, înainte de a fi scris, sa aiba teze prealabile.

Prin actiunea înaintata în contencios administrativ, organizatiile spera sa determine oprirea dezbaterii parlamentare a celor patru proiecte de coduri.