În mai multe orase din tara au avut loc proteste ale personalului auxiliar al instantelor judecatoresti

La Suceava, peste 150 de persoane au demonstrat, reclamând neplata drepturilor salariale restante. La Tribunalul Olt, activitatea a fost paralizata timp de doua ore, la Timisoara, peste o suta de grefieri de la cele trei instante au cerut sa li se acorde sporuri salariale mai vechi, proteste similare având loc si la judecatoriile din Constanta si Pitesti.

Uniunea Nationala a Judecatorilor a anuntat ca sprijina aceste actiuni de protest, avertizând asupra pericolului blocarii actului de justitie din cauza subfinantarii sistemului.

Presedintele Federatiei Nationale Pro Just, Stefania Teleman, spune la RFI ca nervii grefierilor sunt întinsi la maximum. Ministerul Justitiei nu le-a achitat sporurile restante. Mai mult, nici salariile pe care personalul auxiliar din justitie ar urma sa le primeasca mâine nu va fi achitat integral.

Stefania Teleman: Ajungem în situatia în care nici macar salariul nu ne va fi platit, asa cum spune legea, lucru care se întâmpla de multa vreme, ca altfel nu ajungeam sa chemam în judecata Ministerul Justitiei, pentru a se reglementa situatia si a ne fi recunoscute înca o data drepturile, desi legea ni le daduse. Ministerul Justitiei neaga cum ca la data de 10, când se vor plati salariile, salariile se vor plati fractionat, însa adresele pe care le-au primit serviciile de contabilitate ale instantelor spun cu totul altceva: ca salariul se plateste fractionat, nu integral. În plus, Ministerul Justitiei ar urma sa elimine pe viitor toate sporurile acordate prin lege grefierilor, lucru de neacceptat.