În sedinta de Guvern din data de 1 aprilie 2009 a fost adoptata o Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.

Actul normativ a fost initiat de catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Ministerul Finantelor Publice.

În prezent, art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României incrimineaza infractiunea de contrabanda, care consta în introducerea în sau scoaterea din tara, prin orice mijloace, a bunurilor sau marfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.

Prin actul normativ adoptat astazi, acest articol din Codul vamal a fost completat în sensul incriminarii ca infractiune de contrabanda si a introducerii în sau scoaterii din tara prin locurile stabilite pentru control vamal, prin sustragerea de la control vamal, a bunurilor sau marfurilor care ar trebui plasate sub un regim vamal, daca valoarea în vama a bunurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, pedeapsa fiind aceeasi, si anume închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

În situatia în care valoarea în vama a bunurilor sustrase controlului vamal este mai mica de 20.000 de lei, fapta nu va constitui infractiune, ci contraventie, potrivit actualelor reglementari în materie.