Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla domnul OPRESCU GHEORGHE, Presedinte al Consiliului Concurentei.

Din verificarile efectuate s-a constatat ca domnul Oprescu Gheorghe exercita concomitent atât functia publica de autoritate (Presedinte si membru al plenului Consiliului Concurentei), cât si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata, înregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului cu numele “Oprescu Gheorghe Persoana Fizica”.

Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, functia publica de Presedinte al Consiliului Concurentei este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica, ambele calitati fiind însusite de catre domnul Oprescu Gheorghe.

De asemenea, domnul Oprescu Gheorghe avea obligatia, pe de o parte, sa declare la data numirii în functie ca nu se afla în unul din cazurile de incompatibilitate prevazute de lege (potrivit art. 86 din Legea nr. 161/2003), iar, pe de alta parte, acesta avea posibilitatea de a face toate demersurile necesare pentru a intra în legalitate din punct de vedere al respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor, în termen de cel mult 75 de zile de la data numirii in functie, conform art. 99, alin. (4) si (5).

În declaratia de avere nr. 60/10.06.2008, pentru anul fiscal 2007, acesta si-a mentionat veniturile obtinute din activitati independente, cu precizarea ca acestea au fost realizate în perioada ianuarie – martie 2007. De asemenea, în declaratia de avere nr. 948/04.10.2007, aferenta începerii mandatului, sunt cuprinse veniturile din aceeasi provenienta (de natura comerciala, obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii de consultanta).

Având în vedere cele prezentate anterior, precum si faptul ca, potrivit Legii Concurentei nr. 21/1996, membrii Plenului Consiliului Concurentei pot fi suspendati din functie de catre autoritatea care i-a numit, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, s-a dispus comunicarea actului de constatare domnului Prim Ministru al Guvernului României.