În data de 29 martie 2009 s-a încheiat prima vizita de evaluare Schengen a României în domeniul cooperararii politienesti, misiune în care expertii europeni au evaluat în teren, timp de o saptamâna, îndeplinirea conditiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen în domeniu.

Pe durata acestei misiuni, au fost prezentate evaluatorilor Schengen principalele institutii cu competente în domeniu, ocazie cu care au fost vizitate Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, Sectia 1 Politie Bucuresti, IPJ Bihor, Punctul de Contact Oradea, Politia Municipiului Oradea si Institutul de Criminalistica Bucuresti.

În urma vizitei efectuate, expertii europeni vor întocmi un raport care va cuprinde concluziile si recomandarile echipei de evaluare, ce urmeaza a fi aprobat în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles, cel mai probabil în luna iunie 2009.

Din echipa de evaluare au facut parte experti din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene si un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE.

Aceasta a fost prima dintre misiunile de evaluare Schengen care vor avea loc în perioada 2009-2010 în urmatoarele domenii: protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, aeriene si terestre, implementarea SIS/SIRENE.