Proiectele celor patru coduri ale justitiei, aflate în dezbatere parlamentara, au stârnit protestul mai multor organizatii neguvernamentale, care au strâns atâtea defecte încât au somat guvernul sa le retraga din parlament.

Ministrul Catalin Predoiu, care a discutat cu reprezentantii ONG-urilor, a promis sa le prezinte contestarile în Guvern.

Întrebare: Domnule ministru, pareti sa fiti de acord ca proiectele de coduri sunt mai mult decât perfectibile. Ce le veti propune azi colegilor de cabinet?  

Catalin Predoiu: Buna ziua. În primul rând, as dori sa fac o corectie celor spuse de dumneavoastra. Nu a fost vorba de o formulare a cererii de retragere din parlament pe motiv de corectii aduse codurilor, ci pentru ca, în opinia acestor organizatii neguvernamentale…

Întrebare: Este nevoie de mai mult timp de dezbatere.

Catalin Predoiu: …nu ar fi existat o dezbatere publica pe marginea acestor proiecte. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o ieri cu aceste organizatii la minister, le-am aratat si le-am expus în detaliu dezbaterile care au avut loc în anul 2008. Ceea ce eu am înteles din aceste discutii este ca separat de aceste dezbateri care au avut loc mai multe luni în anul 2008, inclusiv prin afisarea proiectelor pe site-uri, prin seminarii si conferinte desfasurate sub egida ministerului, aceste organizatii neguvernamentale considera ca ar mai fi nevoie si de o a doua dezbatere în cursul anului 2009. Aceasta doleanta formulata de organizatiile neguvernamentale va fi adusa la cunostinta guvernului astazi. De altfel, guvernul este încunostintat de cererea lor.

Întrebare: Sunteti citat de agentiile de presa spunând ca termenul limita de 15 mai pâna la care ar trebui finalizata dezbaterea acestor coduri nu va apartine, nu l-ati stabilit dumneavoastra. Este corecta aceasta declaratie?

Catalin Predoiu: Exista mai multe afirmatii inexacte facute în presa de astazi, inclusiv legate de faptul ca as solicita în guvern retragerea acestor coduri. Este complet inexact, eu nu am dat aceasta declaratie, nu am  prezentat ong-urilor ca varianta a ministerului aceasta retragere. Tot ce am spus a fost ca o sa aduc la cunostinta guvernului solicitarea domniilor lor.

Întrebare: Dar, dupa dumneavoastra, când ar trebuie sa fie gata de adoptare cele patru coduri?

Catalin Predoiu: Asta este o chestiune care va decurge din modul în care se desfasoara lucrurile în parlament. Deocamdata, dezbaterile pe texte avanseaza destul de rapid.

Întrebare: Si pâna la urma, ce credeti ca este de facut, pentru ca au fost atâtea propuneri, atâtea observatii pe textele acestor coduri? Ce este de facut, pentru ca justitia sa functioneze dupa niste prevederi clare si mai cu seama adecvate unui proces de reforma?

Catalin Predoiu: Noi am facut precizari în legatura cu toate propunerile si observatiile facute. Le-am înaintat atât celor /…/ cât si catre parlament, le-am afisat si pe site, pe de o parte. Pe de alta parte, este de înteles sa existe un astfel de interes, având în vedere complexitatea proiectelor. Ceea ce cred ca nu trebuie scapat însa din vedere este caracterul lor de reformare a justitiei în ansamblu, în momentul în care, sigur, vor fi adoptate si puse în aplicare, si avantajul strategic pe justitia îl are din adoptarea acestor coduri. Pâna la urma, ceea ce tintim este o justitie mai rapida, mai eficienta, mai putin costisitoare, mai aproape de cetatean, iar faptul ca exista anumite institutii, câteva la numar, care sa propuna a fi ajustate fata de solutiile avansate prin proiecte nu trebuie sa impieteze asupra acestui obiectiv strategic. În opinia mea, tot ceea ce s-a formulat ca observatie pâna acum în ultimele doua saptamâni este extrem de usor de ajustat în parlament daca se doreste acest lucru. Pe de alta parte – si cu asta, închei – eu observ ca nu este vorba de inadvertenta sau necorelari, sunt pur si simplu solutii care se bazeaza pe alte teorii juridice sau alte conceptii filosofice. Deci este o chestiune care poate fi transata usor în parlament în cadrul dezbaterilor, daca se lucreaza, ca în loc sa ne concentram pe discutii de principiu si filosofice, ar fi mai bine sa ne concentram pe un lucru aplicat, pe texte, si solutiile se gasesc.

Întrebare: Înca o data, va rog sa confirmati, nu veti sustine în guvern retragerea proiectelor de coduri din dezbaterea parlamentara?

Catalin Predoiu: Dar nu a fost nicio clipa vorba de acest lucru si, daca veti verifica cu atentie chiar declaratiile facute de ong-uri la iesirea de la întâlnire, nu veti gasi niciuna care sa mentioneze acest lucru, pentru ca nu s-a discutat acest lucru. A fost o solicitare a ong-urilor de care eu am luat act.

 

Sursa: Radio România Actualitati