Societatea civila, dar si o parte a mediului politic reproseaza Guvernului ca a adoptat Codurile fara a organiza o dezbatere publica

PC-ul este împotriva adoptarii Codurilor prin asumarea raspunderii Guvernului si solicita o dezbatere publica a acestora. Conservatorii intentioneaza sa organizeze astazi un protest în fata Ministerului Justitiei deoarece considera ca aceste coduri contin mai multe erori.

Deputatul conservator, Sergiu Andon: Este o smecherie si o gaselnita scuza ca ele trebuie adoptate prin asumarea raspunderii la gramada. Cele patru coduri sunt cei patru stâlpi de rezistenta ai înfaptuirii justitiei în România pentru zeci sau poate pentru peste o suta de ani.

O pozitie asemanatoare are si Clubul Român de Presa care sustine retragerea din Codul civil a prevederilor legate de libertatea de exprimare motivând ca exista suficienta autoreglementare în breasla jurnalistica.

Presedintele Clubului Român de presa Indira Crasnea: Aceste legi foarte importante au facut drumul de la guvern la parlament într-o opacitate totala fara sa existe dezbaterea publica. Oricâte demersuri am face noi, aici este nevoie de decizie politica.

Mai multe organizatii civice si de presa cer retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament. Organizatiile propun initiatorilor proiectelor consultari publice pentru identificarea cerintelor societatii. În timpul campaniei, acestea vor sa dea Guvernul în judecata si vor organiza grupuri de lucru tematice.

În România, judecatorii dau verdicte penale în baza Codului din 1968, iar, dupa caderea regimului comunist, toate încercarile de reformare a celor 4 coduri s-au încheiat fara succes.

 

Sursa: Radio România Actualitati