Comisia parlamentara speciala va lua o decizie finala asupra sectiunii referitoare la renuntarea aplicarii pedepsei prevazuta de noul Cod penal.

Daca infractiunea savârsita prezinta o gravitate redusa sau daca infractorul a depus eforturi pentru diminuarea efectelor produse de fapta sa, instantele ar putea dispune renuntarea la aplicarea pedepsei.

Discutiile pe marginea Codului civil au mers destul de greu, în conditiile în care membrii subcomisiei care îl analizeaza au anulat o parte dintre articole, iar asupra altora s-a cazut de acord în principiu fara sa se voteze, din lipsa de cvorum.

Cele mai importante dezbateri s-au axat asupra articolelor privitoare la apararea drepturilor nepatrimoniale, care se refera la ocrotirea personalitatii, demnitatea, intimitatea vietii private, creatia stiintifica, artistica, literara si tehnica si contin prevederi referitoare la dreptul la replica si la drepturile persoanelor de a solicita despagubiri în instanta atunci când sunt lezate în presa.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PD-L Iulian Orban a propus si o definire legala a pamfletului, justificata de faptul ca emisiunile televizate de pamflet contemporane ar fi mai vulgare decât pamfletele scrise în perioada interbelica de Constantin Tanase. Iulian Orban a renuntat la amendamentul sau dupa ce deputatul UDMR Mate Andras Levente a explicat ca pamfletul este un gen literar, iar definirea sa juridica ar însemna o îngradire a dreptului la libera exprimare. Pâna acum subcomisia parlamentara a dezbatut aproximativ 10% din cele peste 2.600 de articole ale Codului civil.

Dezbaterile asupra acestuia vor trebui urmate, însa, de cele asupra Codului de procedura civila, cu mult mai voluminos decât primul.

 

Sursa: Radio România Actualitati