UNBR va dezbate sâmbata, 27 septembrie, proiectul de Regulament-cadru privind organizarea Serviciilor de Asistenta Judiciara ale Barourilor

Proiectul Regulamentului-cadru a fost comunicat Decanilor Barourilor în sedinta Consiliului UNBR, din luna iunie. Acest act defineste principiile asistentei judiciare pe care avocatii din barouri o presteaza, modul de organizare al Serviciilor de asistenta, dar si rolul pe care avocatii îl au de îndeplinit, ori atributiile care revin decanilor barourilor.

Asistenta judiciara este asigurata de avocatii barourilor si urmareste sa asigure exercitarea deplina si calificata a tuturor atributelor dreptului la aparare al beneficiarilor sai.

Acordarea asistentei se va face numai în baza desemnarii prin eliberarea delegatiei ca urmare a unei comunicari scrise din partea instantei, a organului de urmarire penala, de cercetare penala sau a organului administratiei publice locale, adresata Serviciului de Asistenta Judiciara din cadrul baroului.

Totodata, acordarea asistentei extrajudiciare, în cazurile prevazute de lege, se va face numai în baza desemnarii în acest sens de decan sau delegatii acestuia. Nici o împrejurare exceptionala nu va putea fi invocata pentru acordarea de asistenta judiciara fara a exista o desemnare din partea Serviciului de Asistenta Judiciara.

În cazul în care avocatii încalca prevederile regulamentului, risca sanctiuni pentru abatere disciplinara grava, pâna la excluderea din barou.

De asemenea, pe siteul UNBR a fost publicat si Proiectul unei Hotarâri UNBR de modificare si completare a Statutului profesiei de avocat, corelat proiectului de Regulament-cadru privind serviciile de asistenta judiciara.

Astfel, modificarile Statutului profesiei de avocat publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45/13 ianuarie 2005, astfel cum a fost modificat si completat prin Hotarârile Congresului avocatilor nr. 10/2007 si nr. 6/2008 vizeaza doar Capitolul III, sectiunea a 2-a, paragraful 3 intitulat „Asistenta judiciara”.

Sursa:Uar.ro