CEDO solutioneaza în cursul acestei saptamani sapte cauze împotriva României, acestea vizând, în principal, dreptul la protectia proprietatii

Cauza Dumitrescu împotriva României ( nr. 29517/02)

Reclamantul, Iulia Dumitrescu, a fost cetatean roman, s-a nascut in 1934 si a trait în Bucuresti. Aceasta a murit la data de 2 iulie 2006. Plângerea sa se bazeaza pe articolul 1 privind protectia proprietatii al protocolului nr. 1 al Conventiei europene a drepturilor omului si consta în imposibilitatea folosirii pe o perioada îndelungata a unor apartamente care i-au fost înapoiate anterior si pentru care aceasta primea chirie.

Conform Conventiei, orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauza de utilitate publica si în conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.

Cauza Zainescu împotriva României ( nr. 26832/03)

Reclamantul, Danut Zainescu, este cetatean român, s-a nascut în 1953 si locuieste în Bucuresti.

Acesta a fost ofiter în cadrul politiei de frontiera, iar, odata cu pensionarea,  a primit o indemnizatie supusa impozitarii. Potrivit reclamantului, impozitarea este injusta, având în vedere ca alti ofiteri ai politiei de frontiera au primit indemnizatia respectiva, fara a fi, însa, supusa impozitarii. Plângerea sa se bazeaza pe articolul nr.1 al protocolului nr.1 privind protectia proprietatii si pe articolul nr. 14 din Conventie privind interzicerea discriminarii.

Articolul nr.14 al Conventiei garanteaza faptul ca exercitarea drepturilor si libertatilor trebuie sa fie asigurata fara nici o deosebire bazata, în special, pe sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine nationala sau sociala, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere sau orice alta situatie.

Cinci cazuri repetitive

Tot în cursul acestei saptamâni, CEDO va solutiona si cinci cazuri repetitive, care invoca probleme de fond examinate deja de Curte :

Amuraritei vs. România (nr. 4351/02)

Samoila si altii vs. România (nr. 14073/03)

Tripon vs. România (Nr. 1) (nr. 36942/03)

Tripon vs. România (Nr. 2) (nr. 4828/04)

Urbanovici vs. România (nr. 24466/03)

Sursa: Avocatnet.ro