Parlamentul European a adoptat un raport asupra unei Decizii-cadru a Comisiei Europene, care prevede incriminarea a trei noi infractiuni, în lupta pentru combaterea terorismului

Raportul elaborat de deputatul francez Roselyne Lefrançois si adoptat cu 556 voturi pentru, 90 împotriva si 19 abtineri, incrimineaza:

-instigarea publica la savârsirea infractiunilor de terorism;

-recrutarea în scopuri teroriste;

-instruirea în scopuri teroriste.

Normele privind considerarea acestor fapte ca fiind infractiuni, vin in contextul în care amenintarile teroriste au cunoscut o crestere alarmanta. Însa, în acelasi timp, deputatii europeni doresc ca încercarile de a preveni atacurile teroriste sa nu îngradeasca libertatea de expresie a cetatenilor UE.

Definitiile infractiunilor

Instigareapublica la savârsirea unei infractiuni se refera la distribuirea, sau punerea la dispozitia publicului, în orice alta forma, a unui mesaj pledând în mod clar si deliberat în favoarea savârsirii unei infractiuni.

Recrutarea în scopuri teroriste înseamna a solicita unei alte persoane, în mod deliberat, sa comita infractiuni.

Prin „instruire în scopuri teroriste” se întelege furnizarea de instructiuni privind fabricarea sau folosirea explozibililor, a armelor de foc sau a altor arme sau substante toxice sau periculoase, sau privind alte metode si tehnici specifice, cu scopul de a comite infractiuni.

Masuri explicite de salvgardare

Deputatii europeni au introdus în textul legislativ anumite masuri de salvgardare: incriminarea actelor mentionate mai sus trebuie sa respecte libertatea de exprimare si libertatea de asociere, în special a obligatiilor referitoare la libertatea presei si la libertatea de exprimare în alte mijloace de informare în masa, precum si cu respectarea confidentialitatii corespondentei, care include si continutul mesajelor electronice si al altor tipuri de corespondenta electronica.

Incriminarea acestor fapte nu poate avea ca efect reducerea sau restrictionarea difuzarii informatiilor în scopuri stiintifice, academice, artistice sau de raportare, a exprimarii opiniilor radicale, polemice sau controversate în cadrul unei dezbateri publice privind chestiunile politice sensibile, inclusiv terorismul.

De asemenea, în raport se reitereaza necesitatea ca prezenta decizie-cadru respecta drepturile fundamentale si principiile juridice fundamentale, astfel cum sunt consacrate la articolul 6 din Tratatul privind Uniunea Europeana, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene si in Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului.

Statelor membre le revine obligatia ca, pâna la data de 31 decembrie, sa ia masurile necesare pentru a se conforma deciziei-cadru.

Sursa:Avocatnet.ro