Ministerul Justitiei si UNBR au încheiat un nou Protocol privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta din oficiu, în materie penala

Conform acestui protocol, Ministerul Justitiei  va asigura în bugetul sau de venituri si cheltuieli sumele necesare platii onorariilor pentru avocatii care acorda aceste servicii de asistenta, în cazurile în care se impune asistenta juridica.

Valoarea noilor onorarii va fi cuprinsa între 100 si 400 de lei, astfel:

400 de lei:
-pentru fiecare învinuit sau inculpat, asistat în cursul urmaririi penale sau în cursul judecatii, atunci când cel putin cinci persoane au calitatea de faptuitor, învinuit sau inculpat în cauza.

300 de lei:
-pentru fiecare faptuitor, învinuit sau inculpat, asistat în cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, atunci când cel putin doua persoane au calitatea de faptuitor, învinuit sau inculpat în cauza.

200 de lei:
-pentru fiecare faptuitor, învinuit sau inculpat, asistat în cursul urmaririi penale sau în cursul judecatii;
-pentru asistenta juridica acordata în caile extraordinare de atac.

150 de lei:
-pentru asistenta juridica gratuita acordata, în cursul urmaririi penale sau în cursul judecatii, partii vatamate, partii civile sau partii responsabile civilmente. Acest onorariu se acorda pentru fiecare parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente, în cazul în care una sau mai multe persoane au calitatea de parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente;
-pentru asistenta juridica acordata în procedura plângerii în fata judecatorului împotriva rezolutiunilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere în judecata, formulate în temeiul prevederilor art. 2781 din Codul de procedura penala.

100 de lei:
-pentru asistenta juridica acordata pentru fiecare învinuit sau inculpat în cazul luarii, înlocuirii, revocarii, încetarii, prelungirii sau mentinerii masurilor preventive;
-pentru asistenta juridica acordata în cazul cererii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, a contestatiei la executare, a cererilor de întrerupere sau amânare a executarii pedepsei închisorii sau detentiunii pe viata, înlocuirii tratamentului medical, mentinerii, înlocuirii sau încetarii masurii internarii medicale , precum si in celelalte cazuri prevazute în Titlul III si Titlul IV din Partea speciala a Codului de procedura penala;
-pentru asistenta juridica acordata în cauzele întemeiate pe prevederile Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal;.

Onorariile cuvenite se acorda o singura data pentru întreaga perioada a urmaririi penale, iar în cursul judecatii, se acorda separat, pentru fiecare grad de jurisdictie.

De asemenea, valoarea onorariilor se dubleaza în cazul în care asistenta juridica este acordata în zilele nelucratoare, între orele 20:00 si 08:00.

Prevederile noului Protocol privind stabilirea onorariilor pentru avocatii care acorda asistenta din oficiu, în materie penal,vor intra în vigoare de la 1 octombrie. Protocolul se va derula în limita sumelor prevazute în bugetul de venituri si cheltuieli al MJ pentru finantarea sistemului de asistenta juridica.

Totodata, la data intrarii în vigoare a prezentului protocol se abroga Protocolul nr. 61.475/450 din 23 iunie 2005, încheiat între MJ si UNBR.

Sursa:Uar.ro