Proiectul vizeaza normele pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism

OUG nr. 53/2008 a adus noi reglementari privind prevenirea si combaterea spalarii banilor care au vizat, in principal, entitatile raportoare catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor(ONPCSB), dar si cresterea pragului de raportarea operatiunilor in numerar la 15 mii de euro, fata de 10 mii de euro cat era in reglementarea anterioara.
OUG nr. 53/2008, aprobata cu modificari de Senat
Senatul a adoptat luni, in plen, cu modificari, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 53/2008. Unul dintre amendamentele introduse de Comisia juridica a Senatului, prin raportul emis asupra proiectului de lege, modifica prevederile referitoare la obligatia de raportare.
Astfel, senatorii din Comisia juridica au decis ca entitatile raportoare, prevazute la articolul 8 din Legea nr. 656/2002, vor raporta catre ONPCSB, „in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita reprezinta echivalentul in lei a 15.000 de euro pe operatiune.
Conform OUG nr. 53/2008, pragul de 15 mii de euro se aplica in cazul efectuarii operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele, care vor trebui raportate in cel mult 10 zile.
Aceste prevederi se aplica si transferurilor externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15 mii euro, potrivit actului normativ emis de Guvern.
Printre entitatile raportoare, prevazute la articolul 8 din Legea nr. 656/2002, se numara institutiile de credit, institutiile financiare, administratorii de fonduri private, auditorii, persoanele fizice si juridice care acorda consultanta fiscala sau contabila, notarii publici sau avocatii.
Proiectul de lege adoptat de Senat va fi transmis Camerei Deputatilor, pentru dezbatere, in calitate de for decizional.


Sursa:Avocatnet.ro