În cazul unui câstig de cauza la Haga, România va putea exploata economic petrol si gaze care ne-ar asigura independenta energetica pentru aproape 20 de ani

Expertii desemnati de statul român sa reprezinte interesele tarii noastre au încercat, pe parcursul a patru zile de pledoarii, sa convinga magistratii de justetea demersului tarii noastre.

În prima zi a procesului, reprezentantii României au prezentat în fata Curtii de la Haga premisele pentru care România a deschis procesul. Scopul este trasarea unei linii de delimitare care sa stabileasca suprafata de platou continental si zona economica exclusiva ale României si ale Ucrainei, în Marea Neagra.

Miercuri, în cea de-a doua zi, a fost prezentata pozitia României în cazul Insulei Serpilor. Agentul României la Curtea Internationala de Justitie a prezentat circumstantele istorice în care Insula Serpilor a intrat în posesia Uniunii Sovietice, fiind apoi mostenita de Ucraina. Pozitia Ucrainei este ca Insula Serpilor are dreptul la spatiu maritim, fiind locuita. România are argumente contrare.

Faptul ca s-au întreprins demersuri pentru „a crea” si „a asigura” conditii de locuire pe Insula Serpilor, demonstreaza ca Ucraina este constienta de faptul ca formatiunea nu este decât o stânca minuscula, a aratat în cea de a treia zi a audierilor la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), Bogdan Aurescu. Ucraina nu a contestat în niciun fel declaratia facuta de România la ratificarea Conventiei privind Dreptul Marii.

Începând cu data de 19 septembrie Curtea va delibera timp de trei pâna la sase luni. În consecinta, cel târziu în aprilie 2009, la patru ani si jumatate de la începerea procesului, România va sti care este deznodamântul acestui caz ale carui câstiguri se cuantifica în resurse energetice: 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si o suta de milioane de tone de petrol, resurse care ar asigura independenta energetica a României pentru 18 ani.

Sursa:Realitatea.net