ANAF a elaborat un proiect de ordin pentru simplificarea procedurii si a deciziei de calcul al taxei de poluare, pentru autovehiculele care fac obiectul unui contract de leasing

ANAF a publicat miercuri un proiect privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 986/2008 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule, instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, in vigoare de la 1 iulie 2008.

Conform prevederilor legale, in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea depusa de societatile de leasing se anexeaza un document centralizator care cuprinde elementele necesare calculului taxei pe poluare pentru fiecare autovehicul.

In expunerea de motive la proiectul de ordin, ANAF sustine ca organele fiscale teritoriale s-au confruntat cu un volum mare de cereri privind calculul taxei pe poluare pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing. Astfel, Fiscul doreste simplificarea procedurii, prin modificarea Ordinului nr. 986/2008, in sensul folosirii unui program de asistenta pentru completarea si depunerea in format electronic a Centralizatorului privind autovehiculele in leasing.

Mai mult, va fi introdus si un nou formular – „Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing”, prin care se realizeaza emiterea unei singure decizii de calcul pentru toate autovehiculele in leasing care fac obiectul cererii.

Decizia va reprezenta titlu de creanta si va constitui instiintare de plata. Totodata, aceasta va putea fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii.

In plus, prin decizia de calcul, organele fiscale vor aduce la cunostinta ca daca autovehiculele pentru care se efectueaza inmatricularea fac obiectul unei achizitii intracomunitare si acestea indeplinesc conditiile prevazute de art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, cu privire la mijloacele de transport noi, „persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si care nu trebuie sa se inregistreze conform art.153 din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organul fiscal competent Decontul special de TVA, potrivit prevederilor art.1563 din Codul fiscal, si sa faca plata taxei, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nasterea exigibilitatea operatiunii’.

Sursa:Avocatnet.ro