Cele mai economice automobile noi vor plati o taxa de poluare in valoare de 50 de euro de la 1 ianuarie, in timp ce valoarea acesteia urca pana la aproape 1.900 de euro pentru masinile cu motoare de peste 4,0 litri, cum este cazul limuzinelor Audi A8 sau Mercedes-Benz S-Klasse.
Cea mai mica taxa de poluare din topul celor mai bine vandute masini de pe piata locala porneste de la aproximativ 70 de euro, potrivit datelor Ministerului Mediului si este valabila pentru motoarele de 1,2 litri care se regasesc pe modele precum Dacia Logan, Volkswagen Polo sau Renault Symbol. Din topul celor mai bine vandute masini de import, cele mai mari taxe sunt platite de modelele cu motoare de 1,6 litri, cum ar fi Ford Focus sau Skoda Octavia, in aceste cazuri valoarea taxei urcand la aproape 330 de euro.
Procedura de plata a taxei de poluare va fi aceeasi ca si pana acum, potrivit oficialilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.  Acestia au subliniat ca noul calculator al taxei disponibil pe site-ul ANAF va fi disponibil in prima parte a acestei saptamani, in timp ce la administratiile fiscale se pot incasa deja banii pentru noua taxa de poluare.
De la 1 ianuarie pe piata europeana nu se mai pot comercializa masini decat cu motoare care indeplinesc normele de poluare Euro 5 sau peste, cele Euro 4 putand fi comercializate acum numai ca masini la mana a doua si numai daca au fost deja inmatriculate inainte de 31 ianuarie.
La finele anului trecut dealerii mai aveau putine masini Euro 4 pe stoc, potrivit declaratiilor acestora, automobilele fiind in cele din urma inmatriculate de acestia si vandute ca second-hand de la 1 ianuarie. Totodata, pentru cei ce au inceput formalitatile de achizitie a unei masini Euro 4 in 2010 pot achita pana la 31 ianuarie taxa in forma veche.
In acelasi timp, noua taxa de poluare nu va avea un efect direct asupra vanzarilor de masini, in contextul in care valabilitatea voucherelor din programul ‘Rabla” 2010 a fost prelungita pana la 31 ianuarie, iar de la 1 februarie intra in functiune noul program de casare.
Sursa: www.zf.ro