Decizia de expropriere in cazul transferului dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice in proprietatea publica a statului ar putea sa isi produca efectele si daca nu se ajunge la o intelegere privind valoarea despagubirii.
Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege in acest sens, cu amendamente, cu 87 de voturi “pentru”.
Este vorba despre proiectul de Lege privind unele masuri de expropriere in vederea realizarii unor obiective de interes national, local si judetean, propus de Executiv.
Potrivit unui amendament adoptat de senatori, la propunerea comuna a Comisiei juridice si a Comisiei pentru privatizare, expropriatul nemultumit de cuantumul despagubirilor se poate adresa instantei judecatoresti in termenul general de prescriptie, care curge de la data la care i-a fost comunicata hotararea de stabilire a cuantumului despagubirii, sub sanctiunea decaderii, fara a putea contesta transferul dreptului de proprietate catre expropriator asupra imobilului supus exproprierii.
Senatorii mai propun ca exercitarea cailor de atac sa nu suspende efectele hotararii de stabilire a cuantumului despagubirilor si nici transferul dreptului de proprietate.
Potrivit proiectului de lege, transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice in proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale si in administratia expropriatorului opereaza de drept la data emiterii deciziei de expropriere de catre expropriator, ulterioara consemnarii sumelor aferente despagubirii.
Senatul a dezbatut acest proiect de lege in calitate de prima Camera sesizata.
Sursa: www.mediafax.ro