Primirea de donatii sau cadouri de la pacient, ulterior finalizarii acordarii asistentei medicale, ca recunostinta pentru serviciile prestate este perfect legala, cuantumul acestor cadouri trebuie sa fie insa in concordanta cu posibilitatile materiale ale pacientului si cu rezultatul acordarii asistentei medicale. Este interzisa conditionarea acordarii asistentei medicale”, se arata in anuntul respectiv.
Reprezentantii Spitalului de Copii recunosc ca situatia e un pic ciudata si ca din anunt se poate intelege ca este vorba si despre bani, dar spun ca pasajul a fost luat din legea drepturilor pacientilor nr.46/2003. Legea recunoaste posibilitatea pacientilor de a oferi “plati suplimentare si donatii”.
“Prost sa fii sa nu intelegi ce scrie. Este oarecum ciudat deoarece in anunt se arata ca darul trebuie sa fie in concordanta cu veniturile pacientului, or, pacientul, in cazul meu este, o fetita de 2 ani”, a declarat o femeie.
Numele Spitalului de Copii din Cluj a fost implicat anul trecut intr-un scandal de mita. Chirurgul Ioan Dobrescu a fost prins in flagrant in timp ce primea 100 de lire sterline de la Vasile Parna, tatal unei fetite care trebuia operata la un picior. Vasile Parna a declarat ca medicul i-a spus ca nu ii va opera copilul decat atunci cand ii va aduce cele 100 de lire.
Sursa: www.realitatea.net