Controlorii financiari au dat în judecata institutia la Tribunalul Bucuresti pentru a le plati primele de concediu din anii 2001-2007, prime echivalente cu un salariu, procese similare fiind deschise si în tara

Ei revendica primele de concediu, în conditile în care salariile controlorilor financiari, împreuna cu sporurile, pot ajunge si la 70.000 lei pe an, conform declaratiilor de avere pentru anul 2007 publicate pe site-ul Curtii de Conturi.
Pe lânga aceasta, controlorii financiari vor ca sumele ce le vor fi restituite sa fie în „raport cu coeficientul de inflatie, calculat de la data când trebuiau platite drepturile, pâna la data achitarii integrale a acestora”, se arata în documentele depuse la Tribunalul Bucuresti.

 

Controlorii financiari vor un salariu în plus, considerând ca au fost „discriminati” de institutie, care nu le-a dat primele de concediu pe motiv ca acestea se acorda doar functionarilor publici, nu si personalului din autoritati administrative autonome, se arata în cererea de chemare în judecata depusa la dosar.

 

Cei 107 controlori financiari îsi motiveaza cererea sustinând ca „nu pot fi supusi restrictiilor stabilite de Legea 94/1992 si de Codul Etic al Profesiei ca norma profesionala, la care se adauga restrictiile impuse de legea functionarilor publici, fara a beneficia în schimb si de drepturile recunoscute de lege acestora, în conditiile în care legea functionarilor publici stipuleaza în mod expres ca dispozitiile legale se aplica în mod corespunzator si autoritatilor administrative autonome”.

 

Pe de alta parte, Curtea de Conturi a României invoca, la Tribunal, prescriptia dreptului angajatilor de a cere primele, pe motiv ca a trecut limita de 3 ani de la data când ar fi trebuit sa le primeasca.

 

Totodata, Curtea de Conturi înstiinteaza instanta, prin documentele depuse la dosar, ca CNCD a respins petitiile controlorilor financiari, prin care cereau sa se recunoasca faptul ca au fost discriminati. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a explicat ca nu e vorba de discriminare, având în vedere ca „raporturile de munca ale controlorilor financiari si ale functionarilor publici difera semnificativ între ele”, arata Curtea de Conturi în documentele din dosar.

 

În cazul în care va pierde procesul, Curtea de Conturi cere instantei sa cheme în garantie Ministerul Economiei si Finantelor, care repartizeaza fondurile pentru salarii, pentru ca institutia sa aiba un buget suficient de mare care sa acopere si  primele de vacanta.

Sursa:NewsIn